Er zijn honderden verschillende soorten duiven

Niemand weet precies hoeveel verschillende soorten duiven er gefokt worden, of hoeveel er mogelijk zijn gefokt en door onachtzaamheid zijn uitgestorven, maar aangenomen wordt dat er tussen de twee en drie honderd verschillende soorten zijn. Binnen elke soort bestaan soms wel tientallen verschillende variaties in kleur. Naast de sierduiven met hun prachtige kleuren en verschijningsvormen zijn er postduiven en vleesduiven. De laatste groep wordt speciaal voor de consumptie gefokt, maar gelukkig hebben fokkers ook de schoonheid van deze duiven ontdekt. Tenslotte zijn er de gewone duiven die we overal te wereld op de pleinen van bekende gebouwen tegen komen.

Rond de moskee van Sultan Bayezid II vliegen duizenden duiven. Vanuit hun geloof storen moslims geen enkel dier dat zijn verblijfplaats in de nabijheid van een heilige plaats heeft gekozen.

Het grote plein in Venetiƫ tussen de kathedraal van San Marco en het Dogenpaleis is misschien wel het bekendste duivenplein ter wereld. In ontelbare fotoalbums van toeristen afkomstig uit de gehele wereld komt ergens wel een kiekje voor waar de duiven van de kanalenstad worden gevoederd.

Ook de Engelse hoofdstad Londen heeft een bekend duivenplein gelegen voor St. Paul's Cathedral. In veel steden met historische gebouwen wordt getracht de aantallen duiven te beperken. Duiven hebben namelijk voor de groei van hun gestel kalk nodig en dat pikken ze met hun snavel uit de voegen tussen de stenen vandaan. Ook tasten de uitwerpselen van duiven de kalkstenen gebouwen aan en doet ze verweren. Maar misschien brengt de luchtverontreiniging, veroorzaakt door de auto's en de industrie, wel de grootste schade aan de gebouwen toe. Maar gelukkig zijn de duiven gebleven en vormen ze voor veel kinderen de eerste kennismaking met de duivensport.