Home > Het lossingsverhaal > Het orientatievermogen in het algemeen

Het orientatievermogen in het algemeen

De algemene conditie, ook wel vorm genoemd, is waar het bij postduiven op de eerste plaats allemaal om draait met betrekking tot een succesvolle vlucht naar huis. Als we duiven voor wedvluchten in willen korven, dan moeten we steeds goed bedenken dat het geen gewone trekvogels zijn, maar atleten pur sang die zich op diverse manieren laten helpen om de weg naar huis terug te kunnen vinden.

Vooral jonge duiven moeten leren zich te orienteren om zodoende de richting van vertrek naar het thuishok zo snel mogelijk na de lossing te kunnen bepalen. Het veelvuldig trainen van jonge duiven  door de liefhebber, zowel rond het hok als op korte opleervluchtjes, draagt hier in niet geringe mate toe bij. De mate van de lichamelijke conditie bij een duif is de basis van een succesvolle terugkeer. De verantwoording hiervoor komt voor de volle 100% voor rekening van de liefhebber. Immers een zieke, niet gezonde of niet goed voorbereide duif kan zich maar met moeite orienteren en zal bijna altijd te laat thuis komen of in het slechtste geval nooit meer. In geval van welke twijfel dan ook mag een duif daarom nooit en te nimmer voor een wedvlucht worden ingezet.

Een duif in topvorm kan gemakkelijk 10 uur lang een snelheid van 70-80 km per uur volhouden en zelfs 12 uur lang een gemiddelde snelheid van 60-70 km per uur aanhouden.  Een wedvlucht tussen de 700 en 800 km is goed te overbruggen zonder nadelige gevolgen. Een duif vliegt bij staartwind hoger en bij kopwind lager, hetgeen zijn resultaten qua snelheid beinvloedt. Echter niet alle duiven bezitten de eigenschappen om dit te kunnen volbrengen, dat weet iedere duivenliefhebber. Echter een duif in goede conditie, goed voorbereid en goed gemotiveerd, kan heel veel. En het is de taak van de liefhebber om dit wekelijks door middel van uitgebalanceerde voeding, training, huisvesting en motivatie voor elkaar te krijgen.

Het vervoer van postduiven naar de lossingsplaats levert bij vrijwel alle duiven een zekere mate van stress op. De container moet daarom minstens een uur, in het meest optimale geval voor iedere 100 km rijden een uur lang voor de lossing stil gestaan hebben, zodat de duiven volledig tot rust zijn gekomen en hun stress hebben kunnen kwijtraken. Een uur voor de lossing worden vervolgens de deuren geopend om de duiven de gelegenheid te geven zich te voldoende te orienteren om een optimaal vertrek te kunnen waarborgen. Wat daarbij allemaal komt kijken wordt in deze handleiding behandeld. Voor meer specifieke zaken omtrent het orientatievermogen zelf, verwijzen wij naar desbetreffende manual over het orientatiemogen zelf. Deze zal op een later tijdstip worden gepubliceerd.
 

Copyright 1998. All rights reserved. Reproduction in whole, in part, in any form or medium, without the express written permission of Steven van Breemen and Hubert Land, is strictly forbidden.


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen