Regen en neerslag

Regen of neerslag kan voordelig of rampzalig zijn voor postduiven. Helaas komt regen vrij veelvuldig in onze streken voor en het dient heel wat nuttige doelen, maar wij zullen ons hier beperken tot de effecten ervan met betrekking tot de postduivensport. Lichte regen kan bij hitte verkoelend werken voor postduiven als zij op weg zijn naar huis.

Zware regen verplicht duiven ergens op de grond of op een gebouw voor de bui te schuilen. Ze raken hierbij soms totaal doorweekt. Hun veren zijn helemaal nat, zwaar en dienen totaal niet meer het doel waarvoor ze gemaakt zijn. Als duiven worden gedwongen om naar beneden te gaan, dan riskeren zij botsingen c.q. verwondingen doordat ze mogelijk tegen objecten aan kunnen vliegen. In zoŽn geval wordt het hen onmogelijk gemaakt hun reis naar huis te voltooien. Ze kunnen eenvoudig ten prooi vallen aan een of ander roofdier. Zodra het droog wordt en de duif is opgedroogd, dan kan zij haar reis vervolgen. De tijd die de duif nodig heeft om op te drogen is afhankelijk van de conditie waarin ze werd ingekorfd voor de wedvlucht.

 
Duiven die goed in conditie zijn kunnen beter tegen de regen dan duiven die in een mindere conditie verkeren. Als de lossingsverantwoordelijke c.q. convoyeur voldoende kennis heeft van de weersvooruitzichten, dan kunnen de juiste beslissingen met betrekking tot de lossing worden genomen. De weersvoorspellingen voor de vluchtlijn bevatten vandaag de dag gedetailleerde informatie waar precies met regen rekening gehouden moet worden. Beslissingen om duiven te lossen hangen niet af van detail-informatie alleen. De satellietbeelden die op deze site geraadpleegd kunnen worden zijn postduivenliefhebbers, lossingsverantwoordelijken en convoyeurs behulpzaam om postduiven telkens weer op de meest verantwoorde manier te lossen.