Hok Log 31-12-2004

Ik begrijp dat het moeilijk is om het begrip natuurlijke vitaliteit voor u uit te leggen. Gevoel laat zich nu eenmaal moeilijk vertalen in woorden. Hetzelfde geldt voor de eigenschap intelligentie. Waarom kijkt de ene duif dom en de andere slim. Hele volksstammen zien het verschil niet. Toch is het heel belangrijk dergelijke eigenschappen onder de knie te krijgen. Het betekent veel oefenen, duiven bekijken en vergelijken.

 

Kijk, ik vind het ook geen pretje om duiven op te ruimen. Maar die dingen moeten nu eenmaal. Of je geeft ze op de vlucht mee en je laat een andere ‘factor’ het werk opknappen of je doet het zelf. Ondertussen kun je ook nog eens iets bijzonders naar het kweekhok verwijzen en laat je dat aan de andere ‘factor’ over dan sta je in 99% met lege handen, want de toppers zijn wel het eerste weg.

 

Volgend jaar heb ik me voor genomen om nog strenger te zijn met selekteren en daar in het nest en met het spenen al mee te beginnen. Ik wil naar minder duiven en naar minder werk. Ik wil met de duiven die ik heb alle kanten uit kunnen. Vliegen en kweken. Natuurlijke vitaliteit is het allerbelangrijkste. Wat ze niet hebben kunnen ze niet doorgeven! Op een bepaald onderdeel van de natuurlijke vitaliteit heb ik het wat laten slabakken. Ik had dat voor de grote fond anders ingeschat. Met kijken en vergelijken ben ik er gelukkig op tijd achter gekomen. En dan grijp ik meteen in.

 

Waarom naar minder duiven? Het zijn uiteindelijk de klasse duiven waar je het mee moet doen en daar heb je er toch niet al teveel van. Wat ik weet is dat ik met de klasse duiven ook altijd iets heb kunnen doen op de kweek. Dus dan maar beter meteen streng zijn. Bovendien is mijn visie dat de duivensport binnen enkele jaren de richting op zal gaan van een elitesport. De prijzen van het vervoer zullen heel erg duur worden en dat zal zich vertalen naar de aantallen ingekorfde duiven.

 

Niet? Hier in Afd 7 is men nog steeds niet wakker geworden dat Brussel heeft bepaald hoe het wordt kwestie vervoer. Als men die mannen straks wakker schudt gaat dat de individuele leden een bom geld kosten. Terwijl er over een aantal jaren heen gesmeerd voor gespaard had kunnen worden.

 

Heeft u een maandloon los in uw achterzak zitten om het vervoer aan te laten passen? En wat zou u doen als u om dat bedrag werd gevraagd? Vul zelf in en kleur de plaatjes zou ik zeggen…

 

Vele lezers zullen blij zijn dat ze niet in Afd 7 wonen. Mee eens, maar hoe is het bij u geregeld? Maar duivensport in Afd 7 wordt een elitesport. Ik hoop voor iedereen dat het anders zal zijn, maar ik ben bang van niet.