Home > Practische Hints voor elke maand van het jaar ! > Oktober > Bent u ook zo’n traditionele duivenmelker?

Bent u ook zo’n traditionele duivenmelker?

Duivenliefhebbers zijn een volk van traditionele mensen op bijna alle gebied. De mensen die met hun kop boven het maaiveld uitsteken op bestuurlijk of op het niveau van prestaties worden met de nek aangekeken, pootje gehaakt en wordt er over hen geroddeld langs de weg of waar dan ook..

 

Als we naar de uitslag van de poll van het vorige nummer kijken dan zijn er op het moment dat ik dit schrijf 226 stemmen uitgebracht, waarvan 86 liefhebbers kozen voor de prestaties als het belangrijkste keuze element om een duif op de kweek te zetten.  54 liefhebbers hielden het op de afstamming. Twee zaken die op allerlei mogelijke manieren te interpreteren zijn, maar geen enkele zekerheid bieden of een duif over de juiste eigenschappen beschikt om uit te groeien als kweekduif in de juiste zin van het woord.

 

Wat hebben we aan een afstamming? Dat zal ik u proberen uit te leggen. U met zijn allen beste lezers bepalen welke hokken in de belangstelling staan. En de erop inhakende commercie doet daar nog een flinke schep bovenop. Kijk eens naar de verkoop op Pipa voor de slachtoffers van de Azië ramp. Daar worden de hoogste bedragen voor duiven betaald voor die van Gaby VandenAbeele. Rechtstreeks en van zijn satelliethokken. Waarom? Niet omdat het de beste duiven zijn, want die zitten overal als u maar weet hoe u zoeken moet. Nee omdat de duiven van Gaby op het moment het meeste opbrengen. U probeert daar op uw niveau ook een graantje van mee te pikken. Want als u goed vliegt en u heeft duiven van het soort van Gaby onder de pannen zitten dan bent u verzekerd van een goede jaaropbrengst van uw duivenverkoop.

 

En er wordt wat afgefoezeld met stambomen. Ik ken een kweekstation met vele rassen in de aanbieding. Bepaalde rassen wilt u niet. Die zijn gewoon geweest. Dat kweekstation krijgt alleen maar vragen voor duiven van Gaby en hij kan er maar een x aantal verkopen. Maar nee de klant is koning en iedereen wordt geholpen, want nee verkopen is dom in de handel. U begrijpt dat er gewoon een ander koppel aan het ringnummer wordt gehangen in de computer. U tevreden als klant en het kweekstation ook want de schoorsteen aldaar blijft roken. Zo werkt het en u weet het, maar toch houdt u zich stevig vast aan de stamboom…

 

Hetzelfde doet u met de prestaties. Echter hier heeft u al wat meer houvast. Iedereen weet als er geen prestaties geleverd worden dat u er weg moet blijven. Behalve als het kweekstation zonder te vliegen duiven van Gaby aanbiedt… Raar maar waar niet?? Prestaties van een hok zeggen al wat, maar we gaan erheen om de klasse duiven en niet om de klasse melker die met allerlei kunstgrepen zijn prestaties behaalt. Daarom zijn voor mij belangrijker de individuele prestaties van de duiven zelf. Als er meer duiven van een bepaald koppel hard vliegen dan wordt het al interessanter er iets van te gaan halen. Maar niet van een op het verkoopfront actief zijnde melker. Die zijn niet te betalen. Althans zo denk ik erover. De meeste van u niet schijnbaar… Je moet dus je ogen goed de kost geven als je iets goeds wilt aanschaffen voor een betaalbare prijs. Zo denk ik erover.

 

Wat verder belangrijk is, is of de melker in kwestie iets van duiven kent. Of hij een speler is of een kweker. Want als je duiven bijhaalt dan is het belangrijk iets te gaan halen waar kweekwaarde in zit. Als er geen lijn aanwezig is waarvan de duiven over diverse generaties heen al goed presteren, dan is er veel onzeker voor de toekomst. We zoeken dus naar duiven die gemakkelijk hun goede eigenschappen doorgeven. Althans daar zoek ik naar. En u, u houdt het nog steeds bij de afstamming en de prestaties alleen?? Met de kans flink bij de neus te worden genomen??

 

Toch zijn er al diverse lezers wakker geworden die in de gaten hebben dat ze toch niet in het verkoopcircuit mee kunnen of er gewoon geen zin in hebben om zich daarmee bezig te houden. Het is uiteindelijk maar sport en hobby. En dat moet wel leuk blijven.

 

Een lezer stelde me de aloude vraag of ik over een handigheidje beschik met betrekking tot het selecteren van duiven. Als het er maar eentje was, dan was het simpel en dan kenden we dat trucje vast allemaal wel. Zo eenvoudig ligt de zaak dus niet. Het ligt helaas voor u wat gecompliceerder. Een duif is niet goed vanwege een goede eigenschap. Om echt goed te zijn moet een duif over veel meer dan een goede eigenschap beschikken. Hoe meer goede eigenschappen een duif heeft, hoe gemakkelijker hij zal vererven. Hoe minder veel goede eigenschappen hoe meer rommel een duif zal geven. Slechte eigenschappen zijn per definitie dominant in de vererving. Dat weet u toch ook?

 

Dus moeten we werken met duiven waar zo min mogelijk aan mankeert. Dat is het beste om mee te beginnen. Begin je dus verkeerd dan heb je ontzettend veel afval. En om afval te verminderen begin je dus het best met duiven die zo perfect mogelijk zijn voor wat betreft de hoognoodzakelijke eigenschappen. En dan nog is het moeilijk want als een koppel niet goed pakt dan komt er veel afval van.

 

Een ding is zeker: alle eigenschappen staan of vallen met de eigenschap natuurlijke vitaliteit. Dat is de basis van alle dingen. Vanaf het moment dat je deze eigenschap goed vastgelegd hebt onder je duiven dan ben je voorgoed richting top niveau vertrokken. Dergelijke duiven herstellen gemakkelijk, worden niet zo gauw ziek, komen sneller in vorm, houden dat beter vast, leveren meer en betere prestaties en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Een ding is zeker. Als we heel streng selekteren op de eigenschap natuurlijke vitaliteit en dat door de jaren heen vol blijven houden, dan kan het niet anders of onze prestaties gaan in stijgende lijn omhoog en zullen dan op een bepaald niveau terecht komen. Hoe hoog dat hangt van uzelf af.

 

Zodra u op een bepaald niveau bent aan geland, dan moet u dat zien vast te houden. En dan komt u automatisch uit op de kweekmethoden. Een stam duiven genetisch vast houden doet u door middel van inteelt of familieteelt. Hoe langer u dat doet, hoe meer afval er zich ophoopt. Want waar u zich mee bezig houdt, inteelt of familieteelt, doet automatisch de vitaliteit verminderen. U kunt hiermee verder gaan, maar u zult heel veel materiaal moeten uit selekteren en dat vergt de nodige kennis van zaken.

 

Eenvoudiger is het om te kruisen. Kruising zorgt voor de nodige natuurlijke vitaliteit. Maar het spreekt voor zich dat u ook hier moet zorgen voor inbreng van het juiste materiaal. Ook dat vergt vakkennis. En het betaalt zich uit: met de juiste kruising kunt u zeker een tiental jaren voort. En dan begint het spel opnieuw.

 

Op het kweekhok heb ik daarom altijd gekozen voor de gulden middenweg: intelen-kruisen-intelen-kruisen-intelen enz. Dat houdt in dat je constant je ogen open moet houden voor goed vreemd materiaal wat mogelijk als het dekseltje op het potje op jouw duiven past.

 

En dan is het zaak de nieuwkomers goed te observeren en ze tijd te gunnen. Heel erg belangrijk is om hun jongen goed te observeren vanaf het moment dat ze geboren zijn. Hoe komen ze uit het ei, hoe groeien ze op, hoe ontwikkelen ze zich, hoe gedragen ze zich ten opzichte van uw eigen duiven. De eigenschap natuurlijke vitaliteit onder de knie krijgen is een kwestie van dagelijks observeren en steeds weer opnieuw de duiven in je opnemen, verschillen bemerken, veranderingen zien, veel indrukken bewaren en heel veel knopen doorhakken.

 

Uiteindelijk is dat echt duivensport. U moet er wat voor over hebben, maar eenmaal verworven kennis neemt niemand u meer af. Dat betaalt zich altijd uit in resultaten. En met traditioneel de massa blijven nadoen door uit te blijven gaan van onzekerheden als afstamming en prestatie, dan blijft u lid van de grauwe, grijze groep die zich altijd weer blijft verbazen over hoe dat ene clublid het hem toch telkens maar weer flikt!

 


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen