De halve middag en de halve avond heb ik vandaag besteed aan de her-inventarisatie van mijn kweekbestand. Ik ben nu twee kweekseizoenen bezig met een bestand duiven en wil richting fond. Enkele dagen geleden heb ik al mijn jonge duiven opnieuw bekeken en hebben er een stel het veld moeten ruimen. Nu heb ik eens gekeken naar wat ik van welke duiven nog over had. Wat daarvan bijzonder was en wat ermee door kon. Bleven er dus een aantal kweekduiven over waarvan de resultaten tegen vielen. Daarnaast wil ik naar minder duiven. Komende week ga ik zo af en toe enkele uurtjes besteden aan het papieren duif bestand en er dan ook de duiven zelf eens bij pakken. En dan worden er opnieuw knopen door gehakt.

 

Toen ik me vanmiddag even niet meer kon concentreren heb ik een boek uit de kast gepakt: Piet de Weerd over ‘het ras Janssen van Arendonk’. Ik ben daar eens op mijn gemak in aan het bladeren geweest en heb daarin naar de plaatjes van de meest beroemde duiven uit onze geschiedenis gekeken. Uiteraard staan er in het boek een serie afbeeldingen van de meest beroemde fondduiven die het luchtruim doorkliefd hebben.  Om die eens te nauwkeurig te bestuderen en te vergelijken is zeer leerzaam en levert toch wel nieuwe ideeën op moet ik zeggen.

 

De beroemde duiven uit het verleden hebben toch een ietwat andere bouw en vleugels dan die van het heden. Toch geloof ik dat de besten van toen ook vandaag de dag nog heel goed mee zouden kunnen, want uit hen is uiteindelijk de moderne fondduif ontstaan. Misschien heeft de laatste wel wat van die oude klasse verloren omdat ze geselecteerd is naar een duif die de langste afstanden in twee gedeelten mocht afleggen. Een ding is niet veranderd en dat zijn de geweldig sprekende gezichten van de kampioenen. Iets waarvan ik telkens weer mateloos kan genieten. Probeer het ook eens en kijk of u het onder de knie kunt krijgen. Dit is een van de belangrijkste eigenschappen in de duivensport. Slimme duiven geven immers gemakkelijker slimme duiven dan domme…