Gisteren even geen Hok Log want de hele avond ging op aan het werken voor het nieuwe nummer van volgende week. Jammer genoeg gaat alles niet vanzelf.. Maar na twee weken weblog kunnen Eddy en ik op heel veel reacties van u allen terug zien en dan doe je alles toch niet voor niets. Er komen ook veel vragen binnen die ik vanavond ga beantwoorden.
Een liefhebber in België heeft het plan opgevat om met een duivin aan hengstenkweek te gaan doen. Hij vraagt om mijn mening.
Tja, waarom niet? Als het een heel goed verervende duivin is, dan is dit de manier om er een vrouwelijke lijn rondom op te bouwen. Praktisch probleem is dat je een duivin maar niet aan de leg kan laten. Een duivin heeft rust nodig om de broodnodige elementen in het ei te kunnen stoppen. Ik zou ze een nest groot laten brengen, de eieren die dan automatisch komen verleggen en dan na een tweetal weken scheiden herkoppelen met doffer nummer twee. Maar ik denk dat de grens wel is bereikt met 8 koppels eieren.
De volgende vraag is hoeveel geduld ik zou hebben met een doffer die met 4 duivinnen gepaard is geweest en nog helemaal niets bijzonders heeft voorgebracht.
Mijn antwoord is kort: helemaal geen. Die had er bij mij na 2-3 duivinnen al uitgegaan. Duiven krijgen van mij twee jaar geduld. Dan moeten ze iets bruikbaars hebben voortgebracht.
Een liefhebber vraagt wat ik denk om van oude duivinnen te kweken; of die dan minder waarde hebben in de kweek.
Een lastige vraag. Genetisch gezien niet. De leeftijd verandert daaraan niets. Maar het hangt volledig van de conditie van zo’n oude duivin af en dat heeft naar mate een duivin ouder wordt een steeds grotere invloed. Maar als je in staat bent om zo’n duivin van alle nodige zaken te voorzien dan kun je er wel meer en langer plezier aan beleven. Zo’n duivin is namelijk moeilijker in vorm te krijgen en te houden. En dat is nodig om de juiste voedingsstoffen aan de jongen mee te geven in het ei en tijdens de eerste dagen na de geboorte.
Een liefhebber meent vorig jaar slecht gespeeld te hebben omdat hij onze raadgevingen gevolgd heeft door niet meer te kuren. Hij is weer terug gekeerd naar iedere drie weken kuren tegen het geel.
Wel als ik een stam duiven had die alleen maar zo gezond te houden was dan ging ik vanaf morgen kanaries houden en dat meen ik oprecht. Ik ruimde ze echt allemaal meteen op. Mijn duiven zitten dagelijks op de Humusthee en ik merk helemaal niets van geel. Ik denk dat ik veel duurder uit ben dan mijn emailbriefschrijver, maar ik zou voor geen geld met hem willen ruilen.
Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en de volgende artikelen bij de paardendrogist (www.paardendrogist.nl) besteld:
-Opkikker
-Hypower
-Knoflookpoeder
-Omega Olie
De verhoudingen voor duiven heb ik uitgerekend, maar nu heb ik de volgende vraag: Waarmee kleef je Opkikker, Hypower en Knoflookpoeder aan het voer en hoe vaak gebruik je e.e.a.
Betreffende liefhebber is bij mij op hokbezoek geweest en al pratende over de duiven kwam het op het punt wat ik gaf. Wel ik heb daar geen geheimen in en heb hem betreffende producten laten zien. Ik heb hem aangeraden om eens bij de paardendrogist rond te kijken. Er is een schat aan informatie bij de producten en de prijs is een schijntje van wat wij voor exact hetzelfde product voor onze duiven betalen. Ik gebruik alle producten dagelijks. Het voer wordt bevochtigd met 1 eetlepel olie per kg voer, goed geroerd en vervolgens worden de poeders door het voer gemengd. Sinds de duiven zo ziek zijn geweest, heb ik dit zo gedaan omdat ik er gewoon alles aan wilde doen. Niets aan het toeval wilde overlaten. En ik denk dat deze producten er heel goed aan gedaan hebben.
De laatste vragensteller wil weten waarom ik niet het hele jaar door selecteer. En waarom ik mijn kweekkoppels niet herkoppel.
In principe ben ik het hele jaar door bezig met selecteren eerder met observeren. Alleen neem ik geen overhaaste beslissingen om duiven op te ruimen. Daar neem ik ruim de tijd voor. Alleen ga ik dit jaar beginnen om dat anders te doen. Ik ga alle jongen vanaf dat ze geringd zijn dagelijks beoordelen en halen ze mijn standaard niet als ze gespeend worden dan is het jammer. Aan de rest ga ik dan meer tijd besteden en zo heb ik ruimte voor een extra ronde. Dan heb ik meer kwaliteit en misschien wel minder duiven dan van twee rondes. Herkoppelen; ten eerste heb ik daar geen tijd voor. En ten tweede zet ik een koppel pas samen als ik daar heel lang over heb nagedacht. Dan ga ik er ook van uit dat ze zeker iets gaan brengen waar ik wat aan heb. Sommige koppels geven op 8 jongen wel 6 bruikbare duiven. Anderen maar 1. En om die ene gaat het dan soms net. Die maakt het kaartenspel dan juist compleet!