Een hele lange Hok Log dus gaat u er maar even voor zitten…

 

“Misschien ga ik dubbel weduwschap spelen met de duiven. Iedere doffer die normaal door de weeks in de voličre zit, heeft dan twee duivinnen tot zijn beschikking. Er wordt dan op de vluchten uitsluitend met de duivinnen gespeeld. Maar hoe selecteer ik mijn doffers dan, als ik niet met ze vlieg en dus zo niet te weten kan komen of dat desbetreffende doffer wel dan niet presteert op de vluchten?”

 

Als je duiven wilt selecteren op vliegeigenschappen zonder ermee te spelen dan is dat een moeilijke zaak. Dat vergt veel vakkennis. Zelf selecteer ik mij vliegduiven altijd zo dat ik ze nadat ze te oud geworden zijn als vlieger altijd nog als kweker kan gebruiken. Het risico is dan wel dat je mogelijke goede vliegduiven eruit selecteert. Ik bedoel die duiven die door een uitgebalanceerde voer-, trainings- en motivatie methode in vorm gebracht kunnen worden. Het beste zou zijn met alles te spelen dan weet je zeker dat je niet mis selecteert kwestie vlieg eigenschappen. Maar aan de andere kant als je mijn methode zou hanteren dan zijn duiven overal inzetbaar en kweek je na verloop van tijd ook dat soort duiven.

 

Ik zou wel met mijn doffers spelen. Waarom? Omdat naar mijn ervaring niet alle duivinnen geschikt zijn voor dit systeem. Daar gaan er dus een stel afvallen. Dan is het zo dat doffers maar met 1 duivin koppelen. En dan vallen er nog meer duivinnen af. Dan houd je doffers over die het niet doen. Die houdt je dan thuis om de duivinnen op te vangen en te zorgen dat je voldoende doffers hebt. Ogen open houden en dan regelt het zich vanzelf op deze manier.

 

“Ik heb een jonge doffer die op de laatste jonge duiven vluchten heel goed heeft gepresteerd. Hij heeft b.v. in de fondclub van noord holland de 5 aangewezen in het eindklassement behaald (dus hij alleen). Maar het is nu 10 januari en hij staat nu nog op 2 oude pennen mijn vraag is nu kan ik uit hem kweken of raad je dat af? Ik wil half januari koppelen. En zou hij als hij niet door de rui komt zou ik hem dan spelen aankomende seizoen of niet?”

 

Het feit dat een duif niet uitgeruid is beďnvloedt of generlei wijze de vererving. Koppel hem gerust en kweek eruit. Misschien dat de oude pennen er toch nog uitkomen.

 

Spelen zou ik zeker doen. Blijven die oude penner staan dan heel voorzichtig. Zodoende doet de duif toch de nodige ervaring op en kan je er in 2006 optimaal mee presteren.

 

Dan zou ik verder toch eens goed nadenken of u dit wel wilt om met jonge duiven zo laat zover wilt spelen. Het hok of uw verduisteringssysteem aanpassen. Of misschien toch eens verlichten proberen..?

 

“Ik heb zowel mijn kwekers als vliegers op 28 dec. gekoppeld. Ze komen nu allemaal op eieren. Krijg ik  gisteren van een bevriende duivenmelker,
die zeer goede resultaten heeft op de fond en overnacht 16 eieren aangeboden. Een kans die ik volgens mij niet kan laten schieten.
Maar.... hij koppelt z'n duiven de tweede week van februari, hetgeen inhoudt dat mijn tweede ronde eieren niet aansluit bij hem. Scheiden en herkoppelen dus. Wat zou nu volgens jou het beste zijn:

A. de vliegers op eieren laten komen, eieren wegnemen, duiven uit elkaar en daarna gelijk met hem herkoppelen of B. eieren van de kwekers overleggen onder de vliegers en de kwekers scheiden en herkoppelen. Ik weet dat "wat is het beste" altijd een moeilijk iets is, maar hoe zou jij het doen????”

 

Ik zou de eieren van mijn eigen kwekers houden want daar heb ik vertrouwen in. Ik zou de vliegers een dag of tien laten broeden en dan weer scheiden om ze vervolgens een dag later te koppelen dan mijn vriend doet. De duiven kennen elkaar en zullen dus sneller leggen vooral als het de 2e keer is dat ze gekoppeld worden. Zo heb je jongen van je kwekers. De rui van je vliegers niet beďnvloedt, maar je kunt je duiven pas later op weduwschap zetten. Maar dat moet je ervoor over hebben nietwaar.

 

“Ik begrijp niets van je advies aan een liefhebber om zijn duiven op te ruimen als hij om de drie weken een geelkuur gebruikt, en je gelijktijdig meldt dat je jou duiven humusthee verstrekt.
De vraag is dan, kunnen ze dan niet zonder? In beide gevallen is het toch een kuur om het geel te voorkomen?”

 

Nou kijk eens naar Duitsland waar kuren tegen het geel al verboden zijn omdat overgevoeligheid optreedt. En met een beetje pech gebeurt dat ook hier. En zou men dat niet zo maar zonder meer doen??  Die overgevoeligheid wil ik dus niet bij mijn duiven hebben. Dan ben ik blij dat er Humusthee is, want dan hebben we gelukkig wel een alternatief.

Humusthee doet nog veel meer dan werken tegen het geel. Het pakt ook coccidiosis aan, helpt bij verteringsprocessen en draagt bij aan een goede darmflora.
Verder ben ik van mening dat je slechts met medicijnen kuurt tegen een ziekte. Ik denk zeker dat ze zonder Humusthee zouden kunnen, want de jaren ervoor heb ik het bij mijn kweekduiven steeds zonder kunnen doen. De vliegduiven werden slechts 2x gekuurd in het vliegseizoen. Maar ik zie in Humusthee vele andere voordelen. Zodoende krijgen ze het iedere dag en mijn duiven zien er werkelijk schitterend uit.

 

“Ik zou graag jouw mening kennen over mijn gedachtegang aangaande jonge duiven. Ik wil liefst niet meer vroeg kweken en deelnemen aan het jonge duiven programma.
De koppels waaruit ik kweek worden dan gekoppeld eind april zodat de jongen speenklaar zijn einde juni.
Africhting natour begint bij afdeling 11 half augustus. Alle jongen (maximaal 50) gaan dan mee ter africhting op de 5 natourvluchten, onverduisterd en vanaf 2 open afdelingen.
Daarna zullen de overgebleven jongen uitruien op hetzelfde hok en voor januari zal ik dan eventueel de geslachten scheiden, maar alles blijft gewoon op hetzelfde hok zoals het was. De jongen zal ik dan op de oude duiven vluchten doorspelen en blijven behandelen alsof het nog jongen zijn (in wezen zijn het dan ook nog jonge duiven).
Deze worden dus gewoon gespeeld naast mijn oude duiven, maar vanaf het jonge duivenhok, en de bedoeling is dat ze een reeks vitesse en midfondvluchten afwerken om vervolgens in de zomer ook 1 of 2 dagfondvluchten af te werken (Orleans, Juli)
Deze jonge doffers worden dus pas weduwnaar het jaar daarop, maar eventueel zou ik kunnen experimenteren met motivatie voor een midfond of dagfondvlucht door de deur tussen de geslachten open te zetten.
Voor alle duidelijkheid, ik op deze wijze speel ik dus niet meer mee met het jonge duivenspel.
Hoe kijk jij tegen deze gedachtegang aan?”

 

Het komt ongeveer overeen met mijn methode. Alleen zou ik zelf begin april koppelen zodat je voldoende tijd hebt om de jonge duiven zelf op te leren voordat ze de mand in gaan. Verder is het wel zo dat Afd. 11 algeheel lost en op de natoer zijn dat korte afstanden met veel duiven. Dat kan wel heel veel risico op verliezen inhouden. Misschien moet u er toch eens aan denken om uw jonge duiven zelf flink ver op te leren. Het is in die periode vakantietijd dus zou e.e.a. moeten kunnen. Het jaar erop zou ik ze zelf flink opleren en dan met mooi weer ineens op 300 km zetten. Dat zou m.i. minder verliezen opleveren.

 

“Sinds de duiven zo ziek zijn geweest, heb ik dit zo gedaan omdat ik er gewoon alles aan wilde doen. Niets aan het toeval wilde overlaten. En ik denk dat deze producten er heel goed aan gedaan hebben.
Je bent op een, voor mij, duistere manier van die ziekte afgekomen. Eerst de spulletjes van ene Hiemstra gebruikt en daarna kwam je leermeester met bijzondere medicijnen langs en de zaak was (hoewel je heel veel duiven hebt weggedaan) weer opgelost.
Kun je hierover nog een wat gedetailleerder schrijven of is dat inmiddels gedaan en heb ik het artikel gemist?”

 

Kijk als je van je duiven houdt dan doe je er van alles aan om het weer op het rechte pad te krijgen. Dat heb ik geprobeerd en ik denk dat ik er veel baat bij gehad heb. Als ik dan om me heen hoor dat er bij andere melkers alles dood ging op enkele dagen tijd dan sterkt dat mijn mening.
Verder was me voorspeld dat het vanzelf over zou gaan. Dat is ook gebeurd. Tussen de besmetting van de oude en de jonge duiven zat 3 weken. Dit weekend had ik eindelijk weer goede mest bij mijn jongen duiven terwijl dat 3 weken eerder het geval was bij mijn oude duiven. Het uitwoeden had dus zijn tijd nodig, maar ik heb de duiven op een zo goed mogelijke manier geprobeerd door de rui heen te krijgen en ze zich ook nog eens goed willen laten ontwikkelen.
De ‘spulletjes’ waren natuurproducten en basiselementen uit de natuur zelf die darmflora ieder op hun eigen wijze beďnvloed hebben.
 

“Ik meende te weten dat je in het verleden een computerprogramma hebt gemaakt dat zich toespitste op de kweek. Is dit nog gelukt? Zo ja hoe is dit te krijgen?
Momenteel  hou ik van mijn kweekoppels eens even bij hoeveel jongen er per koppel(duif) nog aanwezig zijn op het hok. Dit valt vaak vies tegen.
E.e.a. houd ik bij d.m.v. het programma Excel.
Een heel werk. Dit zou eigenlijk standaard moeten zijn in een programma als bijv Compustam.”
 

Nou gemaakt heb ik het niet, dat heeft Hans van Gieken gedaan, maar bedacht heb ik het wel. Gelukt is het tot op zekere hoogte; naar mijn idee kan een computer het denkwerk dat de liefhebber doet nooit volledig overnemen. Het kan wel meehelpen oplossingen en ideeën aan te dragen.
U kunt natuurlijk bij Compuclub altijd suggesties doen t.a.v. het programma. Daar zullen ze zeker naar luisteren.

 

“Fijn te horen dat je maar 2 a 3 jaar geduld hebt met een duif. Ik heb (helaas) langer geduld, of ben misschien te bang om duiven te verwijderen. Ik heb nog geen stam die zeker kweekt en ik weet uit ervaring dat wanneer een stelletje pakt je voor een ruime periode weer goed kunt spelen.”
 

Als duiven over die eigenschappen beschikken die ik denk dat ze moeten hebben, dan heb ik er geduld mee. Maar het gaat er uiteindelijk om dat ze dat gemakkelijk doorgeven en dat ze gemakkelijk pakken in de koppeling. Die dingen dat typeert een echte kweekduif. Als er uit een kweekduif op 2 jaar niets komt dan gaat ze eruit. Als er wat uitkomt dan heb ik een jaar langer geduld en in het derde jaar dan moet het echt raak zijn anders is mijn geduld op. Dan krijgen andere duiven een kans.

 

“Ik lig 1 jaar voor je op. Voor 2 jaar geleden alles op de overnachtfond gezet. Ik heb mezelf een periode van 5 jaar gegeven om goed te spelen.
Het materiaal is aanwezig. Ik moet het er nog uithalen.
Ieder jaar 1 vlucht erbij (het spel kent 5 overnachtingen).
Afgelopen seizoen op 2 van de 4 meegedane vluchten redelijk gepresteerd (aantal prijsduiven). Komend seizoen moeten dit 3 vluchten zijn.
Het daarop volgende seizoen moet ook St. Vincent 1180 km aan de rij worden toegevoegd. Dat lijkt mij de lastigste.
Tip: niet teveel met de duiven knoeien: het maakt je selectie op vitaliteit onzuiver; hou het eenvoudig. Dit doen de meeste goede overnachtspelers: lees Jellema er maar eens op na. Die presteert al jaren TOP.”

 

Klopt; fondduiven moet je dicht aan de natuur houden, want die moeten het zelf doen. Dat gebeurt niet alleen bij Jelle maar op vele goede fondhokken. Met veel medicijnen hou je het op dergelijke vluchten niet zo lang uit.

 

Het is een goede zaak om je doelen voor ogen te stellen, maar je moet en route ook kijken of je duiven het wel aankunnen en dan je doelen bij stellen met betere duiven bij te halen die beter geschikt zijn voor sommige vluchten. Ik vind het een goede zaak dat u uw duiven de gelegenheid geeft om helemaal uit te groeien, want meteen voor de leeuwen gooien heeft weinig zin of u moet over een legioen duiven beschikken.

 

“Onlangs discussieerde ik met een bekend kampioen over het in de kweek brengen van oude duiven vlak na een aankoop resp. verwerving. Zijn mening was dit betreffende duif en in het bijzonder doffers die bevlogen zijn een bepaalde tijd nodig hebben om te acclimatiseren voordat men er in de kweek iets van kon verwachten. De betreffende duif had toch geen interesse voor zijn wederhelft resp. dat hij zijn kwaliteiten niet in zijn geheel goed kon overbrengen. Pas als de duif zich geheel thuis voelde en zijn oude plaats was vergeten de kweek beter tot best zou zijn.
Hoe is hierover jouw gedachte. Nu de tijd van de verkopen weer in volle gang is zou dit wellicht een hulp kunnen zijn voor de kopers om niet al te snel een (negatief) oordeel te vellen over de duif.”

 

Ik denk niet dat acclimatiseren de vererving op enige wijze kan beďnvloeden. Zeker niet bij een doffer, maar op een andere manier wel bij de duivin. Zij zorgt voor de eiproductie en voor de eerste voedingen voor het jong. Als daar iets aan mankeert dan kun je het vergeten en kan het jong nooit over de juiste natuurlijke vitaliteit beschikken.

 

Maar het zich niet meteen thuis voelen heeft wel zijn invloed op het kweek gebeuren. Zo kwamen er duiven hier van Bertus Nel uit Zuid Africa en de meesten hadden de eerste 2 ronden vele onbevruchte eieren. Duiven die van hier onlangs naar Bertus gingen doen daar hetzelfde. Maar zo’n verhuizing naar de andere kant van de wereld is wel een bijzonder geval natuurlijk..

 

Zelf zie ik het eerste jaar op de kweek ook als een test. Je ziet dan wat voor jongen zo’n duif kweekt. In de meeste gevallen is het nooit meteen raak. Je kunt dan wel zien wat voor type duivin zo’n doffer, of omgekeerd, nodig heeft om te kweken wat je wilt. En daar kun je het jaar erop dan je vruchten van plukken. Het gaat vaak niet meteen en vanzelf in de duivensport…