Inmiddels zit de derde vlucht er hier in het samenspel op en opnieuw verspeeld bij het mooiste duivenweer wat maar wenselijk is: glashelder weer en een pittige oostenwind. Beter kun je bijna niet wensen. De duiven gaan met de week vroeger los en het woord inversie kunnen we successievelijk wel schrappen van TT want er wordt geen rekening meer mee gehouden. We willen geen echte wedstrijden maar loterijtjes waar iedereen kan winnen. Veel winnaars betekent veel betrokkenen. Maar of dat ook werkelijk zo is?


Uit nieuwsgierigheid ben ik na het inkorven van de eerste vlucht eens poolshoogte gaan nemen bij de container. Onze oude wagen was weer ter plaatse zelfs voorzien van een convoyeur die met zijn handen in zijn zakken ontspannen stond te kijken naar alle bedrijvigheid. De duiven binnen hadden geen drinkwater en het ventilatiesysteem stond uit. De drinkwatertanks klonken hol maar die werden vast wel ergens onderweg gevuld. Toch?


Als je de resultaten van ons samenspel vergelijkt met die van anderen dan weet je genoeg. De ervaring heeft me geleerd dat een goede convoyeur het resultaat wel degelijk uitmaakt. Maar dat maakt je nog geen lid van de old boys club der convoyeurs. Zaterdag lapte ik de duiven en op de terugweg kwam ik de duivenwagen tegen die bijna een half uur eerder thuis was dan de duiven. Prima op tijd voor de koffie van moeder thuis. Heb je nog wat aan je dag tenminste. En kon je je eigen duiven ook nog eens zien thuiskomen!


Dergelijk weer went. Iedere week de duiven vroeg los zonder zorgen maakt dat je op een gegeven moment denkt dat alles kan met het lossen. Ik heb het vaker mee gemaakt. En dat er zeker twee weken van rampvluchten nodig waren om de lossingcoördinatoren wakker te krijgen. Dat zal ook nu wel weer niet anders blijken te zijn. Let maar eens op.


We zijn drie weken op streek en ik krijg een interessante lezersvraag toegestuurd via de email over hoe je de weduwnaars op scherp kunt zetten. Persoonlijk vind ik het na drie weken al redelijk snel om al truukjes toe te gaan passen. Of het zou moeten zijn dat de doffers waarvoor de vraag bedoeld is het spelletje nog niet goed door hebben.


Het spelletje gaat erom dat doffers na de vlucht als een speer binnen stormen. Dat kun je natuurlijk bereiken door op de honger te spelen zoals de Belgische Quievrainisten, maar ik vrees dat je dat met een normaal Hollands programma niet lang volhoudt.


Ter voorbereiding hoor je doffers het spelletje bij te brengen door ze voor het seizoen een keer te gaan lappen. De duivinnen half op te sluiten en de doffers om het kwartier naar buiten te jagen. Dat doe je net zo lang tot ze met zijn allen na 1-2 rondjes om het hok weer als een speer naar binnen stormen. Dikke kans dat ze het bij thuiskomst van de wedvlucht ook net zo doen. Snappen ze het niet dan houden ze elkaar aan de gang bij thuiskomst en blijven maar rondklappen met een overspannen baas tot gevolg die het echec toch echt op zijn eigen conto bij mag schrijven!


Er hoort ook een goede beloning na de vlucht bij! Dat betekent niet dat als de doffers vlot thuis zijn dat ze ook weer vlot moeten worden gescheiden. De natuur heeft onze doffers ingeprent dat ze steeds met hun duivin een nieuw nest mogen beginnen. Houd dat idee levend! Het houdt doffers bij de les en duivinnen lopen minder snel met elkaar aan. Hebben je doffers een snelle en vlotte vlucht gehad laat ze dan eens lekker samen buiten relaxen. Ga zelf ontspannen naar het lokaal en als je terugkomt haal dan op je gemak de duivinnen eraf. Zo heb ik het zelf altijd gedaan en naar volle tevredenheid.


In principe zijn weduwnaars in goede conditie eenvoudig op scherp te zetten. Ze zijn oplettend en als de baas ook maar een beetje afwijkt van zijn dagelijkse routine dan zijn ze al oplettend genoeg. Met kleine wijzigingen kunt u de boel dus al wakker schudden. Maar dat is niet wat u precies bedoelt in uw vraagstelling.


Als er op vrijdag en zaterdag hetzelfde weer voorhanden/voorspeld is dan kunt u de doffers lappen. Eerst tonen, dan wegbrengen, even erbij, duivinnen weer weg, een uur tot rust laten komen en dan inkorven. Voor mij heeft een gladde vlucht en wind mee in dit geval de voorkeur omdat de doffers redelijk gestresst zijn en veel energie verspelen. Bij slecht weer raad ik het dan ook absoluut af. In dit straatje hoort volgens mij ook heel kort tonen thuis.


Een of twee keer per seizoen kunt u de weduwnaars na een gemakkelijke vlucht, als ze allemaal thuis zijn, met hun duivinnen samen laten uitvliegen. Dit kan hen weer helemaal oppeppen. Niet meer doen dan 1-2 keer want de doffers blijft dat bij en dan is het nieuwtje eraf. Het gaat er altijd om dat u er het volle rendement uit kunt halen.


Hebben de doffers een aantal weken met de wind op kop gevlogen en is de wind gedraaid dan kunt u midden in de week de doffers lappen zonder de duivin te tonen of in de bak op te sluiten. Zo wennen de doffers aan een andere wind en hier kunt u voordeel uit behalen. Ook kunt u de doffers als ze een beetje dreigen in te slapen weer op punt krijgen.


Voor het inkorven kunt u de duiven een uur samen laten en in elke schotel wat nestmateriaal doen en er ook wat van op de vloer leggen. Hier kunt u doffers ook helemaal mee op scherp zetten.


Weet dat doffers op hun duivin vliegen en dat dit spelletje verstoord kan worden door slechte vluchten wanneer doffers te laat of te vermoeid terug komen. Geef ze in zo’n geval gerust een keer een week rust en laat ze dan een hele nacht samen met hun duivin als de anderen op reis zijn. Hier krijgt u ze weer helemaal goed mee bij de les. Het is ook goed voor duivinnen want vaak heb ik gezien dat ze na enkele van zulke vluchten gemakkelijk vreemd gaan met andere duivinnen en dan kunt u het verder wel schudden.


Later in het seizoen bent u vast wel hier of daar een doffer kwijt. Als de boel wat dreigt in te slapen kunt u dan de vrije bakken open doen. Of u hangt wat schabjes die er voorheen niet hingen. Ook een prima middel om de zaak weer helemaal op scherp te krijgen!