Ook ik heb Virkon S aangeschaft. Vanwege wat schimmelinfecties deze winter in het hok wil ik graag de overnachtduiven voor het seizoen eenmalig intern reinigen. Welke duur raadt je aan om de duiven op te schonen? Omdat Virkon S niet alleen schadelijke stoffen opruimt maar ook de goede zaken van de duif intern moet dat weer opgebouwd worden. Jij hebt aangegeven om voor de opbouw een ijzerhoudend product te gebruiken, het water aan te zuren en vitamines te geven. Wat denk jij ervan om als aanzuring plus opbouw goede bacteriën Molkosan door het water te doen?

 

Wellicht dat je iets te simpel denkt over schimmelinfecties. Dat los je namelijk niet zo 1-2-3 op! Ik zal er eens iets meer over schrijven dan ik tot nu toe gedaan heb. Veel lezers deden lacherig over de watermethode van Kees, die overigens door mij werd ontwikkeld, maar ik voorspel u dat het navolging gaat krijgen in vele hokken in Nederland en België. Ik ben de methode nog steeds aan het verfijnen met andere producten en ben er heel erg tevreden over als ik naar mijn duiven kijk. De watermethode is niet iets van dat doe ik even en dan zijn de problemen opgelost. Nee dat is lange termijn om continue te werken aan het immuunsysteem van je duiven. Steeds zal dat stapje voor stapje beter en beter worden.

 

Schimmels zijn oorzaken en de gevolgen van schimmels zijn sporen. Sporen zijn eigenlijk de zaadjes van de schimmels. Als die rijp zijn dan worden ze door luchtstromen opgenomen en meegevoerd. Met andere woorden de lucht rondom ons en onze duiven zit er boordevol mee! Daar doe je eigenlijk niets aan want schimmels en sporen zijn onderdeel van de natuur en een van de eerst bestaande levensvormen. En niet uit te roeien. Je zult er dus mee moeten leren leven en in de kiem moeten smoren. Oplossingen vindt u hier.

 

Als sporen op een gegeven moment, als de luchtstroom waarin ze zich bevinden stil komt te staan, op een juiste voedingsbodem terecht komen dan ontwikkelen ze zich tot schimmels. En dan begint het van voren af aan. Buiten zijn ze in de wind constant in beweging, maar eenmaal binnen in het duivenhok een stuk minder. Dan kunnen ze op een voor hen gunstige voedingsbodem terecht komen en sporen gaan ontwikkelen. Waarom zijn schimmels en sporen zo gevaarlijk? Omdat ze heel erg giftig zijn.

 

Hoe kunnen we voorkomen dat we last hebben van schimmels en sporen?

1. Voedingsbodem nr 1 is duivenmest. Voorwaarde natuurlijk is dat uw hok vochtig is. Dat kunt u op heel wat manieren beïnvloeden: 1x daags schoonmaken, verwarmen, een bodembedekker die vocht opslorpt etc.
2. Na de dagelijkse schoonmaakbeurt kunt u de vloeren van het hok en broedhokken droogbranden of droogwrijven met bodemwit.
3. Wanden van het hok en de broedhokken. Deze kunnen mest resten bevatten. En niet te vergeten duivenstof. Want ook in dat fijne witte duivenstof wat we zo graag zien op ons hok kunnen zo maar schimmels gaan groeien. Wrijf maar eens met je hand over de muur. Is die zwart: schimmels! De oplossing is de wanden 1x per jaar met de witkwast onder handen te nemen met een speciale schimmeldodende verf die je bijv. bij de Gamma kunt krijgen. Duur maar je bent er meteen goed vanaf.
4. Pannen en spanten. Pannen en spanten kunnen vol komen te zitten met duiven of ander soort stof en onder invloed van vocht kunnen ook hier schimmels te ontwikkeling komen en dwarrelen de sporen naar beneden het duivenhok in en komen in onze duiven terecht. Stof 1x per jaar uw pannen af en schilders ook de kapspanten mee.
5. De verluchting. Zorg dat die dus optimaal is want dan worden rondzwervende sporen meteen weer afgevoerd. Een goede verluchting dient dus niet alleen voor het verversen van de zuurstof op een duivenhok maar helpt het ontstaan van schimmels tegen gaan. Ook een ren voor het hok kan heel goed helpen. En niet te vergeten mechanische verluchting.
6. Tijdens het seizoen. De beste oplossing voor het schimmel/sporen probleem is het eens in de 5-6 weken tijd uitroken van je hok met een blokje Koudijs droogontsmetter. Dat doodt bacteriën, virussen en schimmels.

 

Je hebt bepaalde soorten schimmels die via de huid het lichaam van de duif binnen dringen. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld een scheutje chloor aan het badwater toe te voegen. Geef je duiven regelmatig een bad. Duiven die nooit of slecht willen baden zijn niet gezond. De reden kan zijn dat ze op de een of andere manier door schimmels zijn geïnfecteerd. De oplossing is op een lange termijn werken aan de wederopbouw van het immuunsysteem. Werkt dit niet goed dan zijn schimmels de eersten die daar misbruik van maken en de deur open zetten voor de normale ziekten die wij kennen. In de reguliere geneeskunde is dit algemeen bekend echter in de duivensport heb ik hier nog maar bitter weinig dierenartsen over gehoord. Waarschijnlijk omdat het hen in de portemonnee raakt en ze liever zakken vol medicijnen verkopen dan de oorzaak helpen oplossen. Met andere woorden de klant moet terug blijven komen. Indien u dat wilt dan niet verder lezen….

 

Veel duivenliefhebbers hebben het immuunsysteem van hun duiven allang en breed naar de klootjes geholpen. Zorg er altijd voor dat uw kweekduiven voordat u begint te kweken tiptop in orde zijn. Waarom? Dat zal ik u uitleggen. Een jonge duif heeft 12-13 weken nodig om zijn immuunsysteem geheel te ontwikkelen. Geef ik die periode daarom ook nooit een kuur met antibiotica!! Op die manier blijft u namelijk aan het kuren.
Koppel daarom uw vliegduiven vroeg als u ervan kweekt. Dan heeft u namelijk tijd genoeg voor een kuur als de jongen al gespeend zijn.

 

Wat doen antibiotica namelijk? Het is een bewezen feit dat ze na afloop van de kuur de deur wagenwijd openzetten voor schimmelinfecties. Studies hebben uitgewezen dat juist dan Candida infecties optreden. Geef daarom altijd na een antibiotica kuur 1-2 dagen Virkon S om schimmelinfecties onmogelijk te maken! En bouw daarna weer op met de zaken zoals in de vraagstelling genoemd. U begrijpt hopelijk nu het belang van deze volgorde. Ik heb er nog geen duivendierenarts hardop over gehoord. Verkopen dus kennelijk liever meer medicijnen en dat is wat ze graag doen. Begrijp ik maar ze hebben aan mij een slechte klant want ik kom er bijna nooit meer. Een dierenarts kan via mestonderzoek schimmels zien. Wel eens over gehoord via een uitslag van een mestonderzoek??

 

Schimmelsporen komen niet alleen via de bek het duivenlichaam binnen maar ook via de longen en luchtzakken. Werkt het immuunsysteem niet naar behoren dan zorgen schimmels ervoor dat duiven ziek worden aan de luchtwegen. Zorg dus voor een optimaal immuunsysteem! Schimmels zijn vaak de eerste oorzaak van kopziekten!

 

Het belangrijkste in deze aan een duif is de krop. Krijgt een duif via de krop teveel schimmels binnen dan is dat de oorzaak van een coli uitbraak met behulp van een slecht functionerend immuunsysteem! Wat werkt een slecht functionerende krop in de hand? Gewoon kraanwater! Het water wat uit de kraan komt is veel te alkalisch voor duiven; het heeft een Ph van 7,5 en vaak hoger. Een ideaal Ph van duiven ligt rond de 4. Dat bereik je door het drinkwater te verzuren. Daar houden schimmels en sporen helemaal niet van! Dat is de reden dat liefhebbers hebben gemerkt dat je coli weg kunt houden door bijv. appelazijn aan het drinkwater toe te voegen.

 

Tenslotte is er nog de schimmelinfectie via voer. Voer van slechte kwaliteit. Vochtig geworden. Slecht opgeslagen. Enz. Wordt vaak netjes opgepoetst en u denkt dat u prima voer aan uw duiven geeft. Niet dus. Koop dus een goede zak voer en geen goedkope rommel. Schimmels in het voer zorgen ervoor dat uw duiven net niet in vorm komen, dat ze niet voldoende spiervolume hebben. Dat ze dor en rul in de pluimen zitten. En geen meter vliegen. Zelf vorig jaar aan den lijve ondervonden. En u maar denken dat ondergetekende de weg helemaal kwijt was en er noppes nog van kon.. Het heeft lang geduurd voordat ik alles heb kunnen uitpuzzelen. En er oplossingen voor heb kunnen bedenken. Misschien dat u nu de watermethode van Kees net even door een iets andere bril ziet…

 

Een Ps-je voor de vragensteller: nog wat met de vloerroosters gedaan?

 

Nawoord:

Neemt u gerust de tijd om deze belangrijke informatie tot u te nemen en heeft u er vragen over dan stel ze gerust. Het is erg belangrijk dat u het goed begrijpt. Print daarom dit artikel uit en bewaar het goed want het is goud waard.