Home > Stamopbouw

Stamopbouw

Introductie

De basis van mijn succesvolle duivensport is, naast een perfecte hokinstallatie en het nauwgezet letten op een goede gezondheid, in het bijzonder terug te voeren op een uiterst zorgvuldige selectie van het kweekmateriaal en het opbouwen van een eigen ras. Daarmee ben ik ruim 30 jaar geleden begonnen. Mijn eerste duiven waren van het ras De Smet-Matthijs uit Nokere die indertijd enorm presteerden en nu nog steeds hun stempel drukken op mijn kweek- en wedvluchtresultaten.

Als u de achtergrond en pedigrees van mijn duiven bestudeert dan wordt u de gevolgde inteeltmethode vanzelf duidelijk. Hoe dat in zijn werk ging staat in mijn boeken "De Kunst van het Kweken" en "Koppelen, Kweken en Selekteren" tot in detail beschreven. Beide boeken staan geheel op internet en zijn op de website www.winningmagazine.nl te lezen.

Generaties lang heb ik van inteelt gebruik gemaakt, totdat ik het type duif had gekweekt dat ik voor ogen had. Dat waren duiven die op de Nationale Dagfond vluchten aan de kop konden vliegen en op het kweekhok hun kwaliteiten gemakkelijk doorvererfden.

Het was me al snel duidelijk dat het regelmatig nodig was om nieuw, vers bloed in te brengen. Maar ook dat het gevaarlijk was. Nodig omdat duiven die jarenlang ingeteeld waren niet geschikt zijn om mee te vliegen. Iedereen weet dat het onmogelijk is om met een ingeteelde stam goede resultaten te blijven behalen zonder vers bloed in te kruisen. Als je dat niet doet dan lopen de resultaten op de wedvluchten vanzelf terug tot een bedenkelijk niveau.

Ik heb altijd een enorm plezier beleefd aan het selecteren van het kweekmateriaal waarnaar ik op zoek was, het intelen en aan het kruisen. Dat is voor mij duivensport in optima forma. Als ik u de afstammingen van mijn duiven voorleg, dan is het u snel duidelijk welke duiven mij succes hebben gebracht. Bijzonder dankbaar ben ik voor de duiven van de Gebrs. Janssen die via Jan van Erp kwamen. En voor de duiven van Valere De Smet-Matthijs eerst via Georges Veys en later via zijn zoon Andre Veys uit Elsegem (Belgie).

Tot zover de korte introductie van mijn duiven en de kweekmethoden waarvan ik denk dat zij de basis van mijn succesvolle duivensport vormen. Daarnaast hebben waarnemingsvermogen en opgedane ervaringen een grote rol gespeeld in de behaalde successen.

Wereldwijd hebben mijn kweekmethoden navolging gevonden en hebben mijn duiven ongelooflijke resultaten behaald op de wedvluchten, maar hebben zij zich vooral in de kweek onderscheiden. Ik heb altijd het scheppen van een ras met een hoge kweekwaarde en als dat op zovele hokken ook daadwerkelijk gebeurt dan kan je dat als kweker alleen maar enorm veel genoegen schenken.

Welke duiven zich in het bijzonder onderscheiden hebben in het ontstaan en in de opbouw van mijn ras zal ik in dit stukje duiven historie beschrijven. Ik hoop dat het lezen ervan u zal overtuigen om in de toekomst zelf ook gebruik te maken van de kweekmethoden van Prof. Alfons Anker waarvan ik jarenlang met zoveel intens plezier gebruik heb gemaakt.

Via het submenu rechts kunt u alles lezen over mijn duiven, stamopbouw, ogen, asduiven, etc.


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen