Home > Lossingswijzer > Vroegst verantwoord lossingstijdstip

Vroegst verantwoord lossingstijdstip

Vroegst verantwoord lossingstijdstip

Introduktie bij de tabel "Vroegste Lossingstijdstip".

Het allereerste wat bepaald dient te worden wanneer er duiven gelost gaan lossen, is het vroegste tijdstip waarop duiven verantwoord kunnen worden gelost indien aan alle voorwaarden, zoals in de Lossingswijzer omschreven, is voldaan.

Bij het uitwerken van de tabel "Vroegste Lossingstijdstip" is allereerst uitgegaan van het tijdstip waarop de zon opkomt. Verder is in de formule die in de tabel is verwerkt rekening gehouden met de zonkracht in de periode dat normaliter het wedvluchtenseizoen valt in Nederland: half maart tot en met eind september.

Als vroegste lossingstijdstip in het midden van de zomer is een verschil van 30 minuten genomen. Dit houdt in dat indien aan alle voorwaarden is voldaan om direct te kunnen beginnen met lossen, 30 minuten na zonsopkomst kan worden begonnen met het lossen van de duiven. In het begin en aan het eind van het seizoen is die tijd gesteld op 1 uur. Een en ander heeft te maken met de zonkracht op die tijd van het jaar. De zonkracht is van invloed op het weer en de jaargetijden. En de duivenvluchten vinden bij plaats in de periodes met de hoogste zonkracht.

Bij het toepassen van de tabel "Vroegste Lossingstijdstip" dient u in de maanden juni en juli uiteraard rekening te houden met het tijdstip dat de duiven van korte afstandsvluchten mogelijk bij de liefhebbers op de hokken zouden kunnen arriveren. Als voorbeeld kan genoemd worden een lossing van 100 km op 3 juli. Het spreekt voor zich dat de liefhebbers niet allemaal even blij zullen zijn met een lossing om 6 uur waarbij zij de duiven rond 7 uur al op het hok zien rondlopen. In dit soort situaties is het aan te raden de duiven op de verste afstanden van een spelverband niet voor 8:30 thuis te laten arriveren. In bijzondere omstandigheden kan het voorkomen dat een eerdere thuiskomst vanuit welzijnsoogpunt noodzakelijk is. Dan worden de liefhebbers het beste ruim van tevoren geinformeerd dat zij rekening dienen te houden met een van tevoren gepland vroeg lossingstijdstip.

Vooral bij de verste vluchten is het handig om het vroegste lossingstijdstip te kennen, zodat u weet welke ruimte er is voor het lossen tot aan het "Uiterste Lossingstijdstip".

De tabel "Vroegste Lossingstijdstip" is onderverdeeld in 7 delen, voor iedere maand een tabel. Binnen iedere tabel kunt u van maand veranderen.

Wij hopen en nemen aan dat u bij het lossen van de duiven baat zult hebben bij het raadplegen van deze tabel en staan daarbij open voor uw reacties en suggesties ter verbetering en aanvulling.

Klik om de maandtabellen te bekijken: maart | april | mei | juni | juli | augustus | september


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen