Gezond hok + gezonde duiven = gezonde kweek
In deze tijd ben ik nog steeds bezig met passen en meten en zoals u weet wordt daar de meeste tijd mee versleten…. Dat geldt zowel voor het koppelen van de kweekduiven als voor het nieuw inrichten van de broedhokken op het kweekhok.
De nieuwe broedhokken zijn 5 cm minder hoog dan de oude waren en zo hier en daar korter en langer. De zolderruimte waar de broedhokken in staan is onder een gebroken, schuine kap. En zoals u weet zitten duiven graag in de schuine ruimtes te broeden. Dus moeten die worden aangepast. Vloertjes. Wandjes. Deurtjes. En het moet zo zijn dat als ze opgesloten zijn ze er ook in opgesloten blijven. Anders wordt het een rotzooitje. Het werk vordert gestaag. Eind van de week moet alles klaar zijn want dan ben ik toch echt van plan om te gaan koppelen.
Naast het koppelen is het zaak de koppels strategisch te plaatsen om zoveel mogelijk vechtpartijen te vermijden. Gelukkig heb ik 2 afdelingen tot mijn beschikking en dan kan je nog wat heen en weer schuiven. Meestal laat ik de doffers op hun oude bak zitten en schuif ik met de duivinnen van de ene naar de andere afdeling. En plaats ik nieuwe doffers in een bak waar de duivin daar thuis is. Verder houd ik ze eerst 3 dagen opgesloten zodat ze goed aan hun nieuwe omgeving kunnen wennen. Dat werkt voor mijn gevoel het best. Verder is het afwachten geblazen en geduld beoefenen tot de zaak tot rust gekomen is.
Want je kunt nog zo goed dingen plannen als je wilt. De duiven zorgen er toch voor dat je je flexibel dient op te stellen. Je kunt een koppel dwingen om elkaar te accepteren. Dat duurt vaak lang voordat het gebeurt. En als het niet van harte is dan gooien ze er vaak met de pet naar. Houden van is de bak goed verdedigen en goed zorgen voor het kroost. Vaak gaan broedsels van dergelijke koppels overstuur. Als ik bezig ben met koppelen dan houd ik altijd goed in de gaten of het klikt tussen de beide partners. Op de eerste avond kun je nog gemakkelijk koppels veranderen. Daarna wordt het moeilijk. Observeer de koppels daarom goed tijdens het eerste uur van samenzetten.
Om het jezelf gemakkelijker te maken is het aan te bevelen om je beoogde kweekduiven extra licht te geven. De koppels zullen dan gemakkelijker gevormd worden. Bij de doffers branden er 2 tl balken en bij de duivinnen 1. Ik ben een beetje bang dat duivinnen zullen aanlopen als ze goed op punt komen. Verder tracht ik dat tegen te gaan door de dames wat krapper te voeren en alleen met gerst te werken. Er waren wat duivinnen te vet naar mijn smaak en dat is niet goed voor een vlotte leg. Bij de doffers valt dat wel mee.
Na thuiskomst van mijn vakantie ben ik begonnen met bijlichten van 16:30 – 19.00 Na twee weken heb ik er een uurtje bij gedaan; tot 20:00 Vorige week vanaf 15:30 en ’s ochtends van 8:00- 10:00 Dat heeft gezorgd voor het nodige leven in de brouwerij. Maar met extra licht bent u er niet.
Het allerbelangrijkste is dat de duiven geen 100% gezond zijn maar 200% U kunt nog zulke toppers op het kweekhok hebben of zelfs bewezen top kweekkoppels hebben aangekocht en denken dat u straks met de jonge duiven iedereen op een hoopje zult spelen. U kunt dat allemaal schudden als uw duiven niet gezond zijn of niet helemaal gezond. Ze zullen rottig koppelen. Veel vechten. Slecht op eieren komen. U zult veel onbevruchte eieren hebben. En er zal sprake zijn van jongen die slecht of niet goed opgroeien. Let goed op zulke signalen en grijp tijdig in of stel best het koppelen uit tot u de zaak weer op de rails hebt!
Als u denkt dat ondergetekende van Lotje is getikt dan ga aub beter een ander artikel lezen. Veel zo niet alles heeft te maken met de eigenschap vitaliteit. Hebben uw duiven een goede natuurlijke vitaliteit dan is dit meegenomen. Hebben ze dat niet dan zult u uw duiven zorgvuldig naar het koppelen toe moeten brengen. Zijn ze er nog niet aan toe, dan stelt u het koppelen best uit. Forceert u dit dan gaat u er gegarandeerd spijt van krijgen en heeft u een jaar verprutst. Ik praat in deze uit een 48 jarige praktijk in het kweken met duiven en baseer die ervaring ook op zaken uit talloze hokken uit binnen- en buitenland. Over vitaliteit heb ik de nodige artikelen geschreven. Lees ze er vooral in deze tijd nog eens op na. Het zal u geen windeieren leggen.
In deze is uw hok ook een belangrijke factor. Het spel met de jonge duiven heeft de laatste decennia een enorme vlucht genomen. Willen we daarin mee dan is winterkweek een vereiste. Voor een geslaagde winterkweek is een goed hok enorm belangrijk. Het hok bestemd voor onze winterkwekers dient droog en goed verlucht te zijn. Dat is in deze tijd een moeilijke kwestie met al dat waterkoude en vochtige winterweer dat we nu hebben. Als je je hok door middel van vloerverwarming een beetje in de goede richting kunt helpen is dat een zeer goede zaak. Wijlen Arie van den Hoek had het jaren geleden al over de K’s: koud, kil, klam. En die zat er zoals gewoonlijk niet ver naast. Weduwnaars krijg je in het begin van het seizoen ook niet onder dergelijke omstandigheden in vorm. Dus probeer ook voor uw kweekduiven het juiste hokklimaat te scheppen. Het is o zo belangrijk!
Dan gaat het richting koppelen en daarover verschillen de meningen nogal. Dat mag. In duivenland leiden nogal veel wegen naar Rome en de liefhebbers laten zich van alles invallen bij het samen stellen van hun koppels. Tot vrij paren aan toe. Dat gaat dan wel richting 100% de hulp inroepen van vrouwe Fortuna. En je zult maar duiven voor alle disciplines op je hok hebben zitten. Ik moet er niet aan denken….
Door goed over mijn koppelingen na te denken heb ik door de jaren heen een eigen ras opgebouwd dat niet alleen bij mij maar bij talloze anderen succesvol was en is. Ik denk dat door erover na te denken je veel meer inzichten verkrijgt in je duiven dan door zo maar de tussendeur open te zetten. Of er pas tijd aan te besteden tijdens het samen zetten van de kweekduiven zelf. Liefhebbers die zo te werk gaan voor mij op voor het brevet van onvermogen als duivenkweker.
Ik weet bijna zeker dat als je goed nadenkt over je koppelingen, wat je ermee bedoelt en wat je ermee denkt te bereiken, dat het ongemeen veel voldoening geeft als het tot succes leidt. Op de eerste plaats natuurlijk op het vlieghok want daar worden de prestaties op afgemeten. Maar in niet mindere mate of het materiaal ook geschikt is om er later weer uit te kweken. Want het gebeurt vaak genoeg dat je met duiven, hoe goed ze ook presteren, in een doodlopende straat terecht komt. Dat is doodzonde van die goede duiven. Doe er dus iets mee!
Kruisingen geven zoals bekend de meeste kans op resultaten in het vlieghok, maar door alles door elkaar heen te kweken maak je de toekomst op het kweekhok erg ondoorzichtig en onberekenbaar. Inteelt geeft duiven voor het kweekhok. Zelf bedien ik me van de gulden middenweg: de lijnenteelt die me materiaal geeft voor zowel het kweek- als het vlieghok. In de zomer kweek ik wel eens wat ingeteeld materiaal voor het kweekhok om een bepaalde lijn beter vast te kunnen houden als ik door te ver doorgevoerde lijnenteelt wat te ver uit de richting ben geraakt van de basis.
|