Home > Practische Hints voor elke maand van het jaar ! > December > Hok Log 27-12-2004

Hok Log 27-12-2004

In deze tijd zijn bij heel veel melkers de duiven samen gezet voor de winterkweek. Men weet wanneer de ringen worden uitgegeven en begint terug uit te rekenen in de tijd om een koppeldatum vast te stellen. Een foutieve methode als de duiven er niet aan toe zijn. Heel belangrijk is het om dergelijke zaken ruim van te voren heel goed te plannen.

 

Waarom? Als duiven er niet aan toe zijn om gekoppeld te worden dan zullen ze slecht paren en sommige koppels zullen pas heel laat of helemaal niet op eieren komen. Deze slechte conditie zullen ze rechtsreeks doorgeven via de eieren aan hun jongen. En daar blijft het niet bij. De kwaliteit van de moedermelk van de duivin zal stukken minder van kwaliteit zijn en geen top bescherming bieden aan de jongen in het nest en zeker niet daarbuiten. De kans is groot dat ze een ziekte als adeno/coli oplopen.

 

Het is daarom zaak om uw winterkwekers/vliegers op tijd te scheiden en goed op hun taak voor te bereiden. Dat doet u met voeren, bijlichten en eventueel met extra vitamines en mineralen. Belangrijk is ook om uw duiven, als u het niet helemaal vertrouwt, ze in de periode voorafgaand aan de kweek na te laten kijken bij een dierenarts. Samen kunt u dan bekijken wat nodig is of niet. Heeft u dan enkele weken na het koppelen nog koppels die niet op eieren willen komen, dan doet u er goed aan om ze te proberen op stenen/plastic eieren te zetten en ze dara net zolang op te laten zitten tot ze eraf lopen. In de periode dat ze broeden moeten ze proberen weer zo goed mogelijk op krachten te komen. Lukt het niet om ze op stenen eieren te krijgen dan is het zaak om de koppels te scheiden of om de doffer een andere duivin te geven. Het is uiteindelijk de duivin die het probleem veroorzaakt.


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen