Home > Duiven door de eeuwen heen > Waar komen toch al die mooie kleurige duiven vandaan?

Waar komen toch al die mooie kleurige duiven vandaan?

Er zijn heel veel verschillende sierduiven rassen, toch weten we niet waar de carrier, de kropper of de tuimelaar nu echt vandaan komen.


De pauwstaart komt waarschijnlijk uit India vandaan. In het midden van de vorige eeuw werd dit gracieuze ras door Schotse liefhebbers geimporteerd, die ze meteen trots op de tentoonstelling zetten. De Engelsen die deze prachtige dieren zagen waren direct verkocht en dat was het begin van een enorme gekte onder de Engelse liefhebbers om dit ras met zijn prachtige rond gevormde staart te fokken. De pauwstaart is een niet zo'n hele grote duif met een peervormig lichaam. Het opvallendste is zijn prachtige staart die soms wel uit 30 veren bestaat. Als hij recht op zijn tenen staat en ons zijn prachtige staart toont, dan tilt die staart de borst van de pauwstaart omhoog. De mooiste stand is als de positie van de kop in rechte lijn is met die van de poten. De nek is lang en fijn gevormd en met een bocht naar achteren gericht. De kop rust op een soort kussen in de buurt van de basis van de staart. Als we de pauwstaart van voren bekijken dan is de kop bijna niet te zien. Met andere woorden de pauwstaart is een duif bestaande uit verschillende ronde vormen, van welke kant men het dier ook bekijkt. Als hij door het hok heen loopt trilt hij gewoon van opwinding, terwijl hij dansende pasjes maakt.

Bij alle dieren die op schoonheid worden gefokt bestaan er bepaalde standaardeisen. Die kunnen van land tot land verschillen. Zo kon het gebeuren dat de engelse fokkers zich jarenlang concentreerden op het kweken van prachtige staarten en de rondingen totaal uit het oog verloren. Hun Schotse collega fokkers hadden juist meer oog voor de ronde vormen van de pauwstaart. De liefhebbers in Amerika bepaalden hun standaard tweeledig: vorm en staart. En vandaag de dag vinden we dan ook de beste kwaliteit pauwstaarten aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Dieren met prachtige, grote ronde staarten en een klein lichaam met prachtige rondingen in de juiste proporties.Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen