Van de hak op de tak…
Het mooie van een vakantie bijna zonder duiven is dat je je zinnen helemaal kunt verzetten naar andere dingen. De keerzijde van de medaille is dat als je terug komt en door de hokken loopt de ‘computer’ hapert.. Waar komt die ook al weer uit.. Die heb ik even niet meer op mijn ‘harde schijf’ zitten.. Even pakken en het bestand ‘updaten’.. Zo gaat dat bij een duivenliefhebber.. En een teken dat de vakantie goed was en dat je lekker uitgerust bent!
Maar eenmaal terug thuis wacht weer het dagelijkse routinematige werk in de hokken. Op het werk bergen onafgewerkte zaken. En in de avonduren uw aller Winning. Al met al kost het een week om overal de dingen weer naar het zin op de rit te krijgen. En dan wacht alweer snel de volgende krant en de lezer verwacht wel meteen weer een pakkend artikel van de redacteur op zijn monitor. Voorlopig heb ik nog even geen specifiek onderwerp voor ogen om over te schrijven.
Een belangrijke week voor de duivensport was het wel. Alle duivenkranten brachten zonder uitzondering het bericht over het bereikte EU akkoord over dierenwelzijn tijdens transporten. Ik weet niet precies op welke termijn e.e.a. gaat spelen, maar dat er een enorme inhaalslag voor de duivensport aan zit te komen moge duidelijk zijn. Ook het feit dat er op ons gelet gaat worden tijdens ons doen en laten met wedvluchtduiven moge duidelijk zijn. Het resultaat zal voorspelbaar zijn: het kind kan de was doen. Met andere woorden: snel zal opgemerkt worden hoe amateuristisch de duivensport met haar wedstrijdduiven omgaat. Het kan niet anders of hier gaan we met zijn allen op afgerekend worden. Het uiteindelijk resultaat zal zijn dat de duivensport er eindelijk toe gaat komen om te moderniseren. De huidige structuur die van geen kant deugt en alle vernieuwingen door de eeuwen heen heeft tegen gehouden zal aan de kant geschoven worden. De vernieuwing is nu eenmaal nodig om de sport aantrekkingskracht te geven. Iedereen weet dat en uiteindelijk zal het geen problemen geven. Voorspelde ik u jaren geleden al niet dat alleen een instantie van buiten de sport de sport zou gaan veranderen??
Het uiteindelijk resultaat zal zijn dat er afdelingen zijn die enorme investeringen zullen moeten plegen. En dat die daarvoor niet op de bank gespaard hebben. Wie dat allemaal moet ophoesten? U en ik en wij met zijn allen. Ik voorspel u dat heel wat liefhebbers die op het randje zitten van stoppen met de sport of niet zullen stoppen omdat ze eenvoudig geen duizenden Euro’s op zak hebben. Dat betekent dat het voor de overblijvers nog duurder zal worden om met duiven te spelen. En dat die kieskeurig worden kwestie in te korven aantallen. Dat maakt weer dat de vervoersprijzen de pan uit zullen rijzen. Het EU besluit zal een enorme impact hebben op de duivensport. Maar ook een goede. Uiteindelijk zal ook het resultaat zijn dat mensen op zullen staan en zeggen: nu is het tijd om de bezem erdoor te halen. Tijd voor een gezonde duivensport. Dan is de tijd daar dat we weer zullen kunnen groeien en ontwikkelen. Jammer dat we zoveel jaren onze tijd hebben zitten verdoen. Gelukkig dat de handvaten zoals modern postduivenvervoer en een lossingsreglement al ontwikkeld zijn. Het zou niet goed zijn geweest als dat ons zou zijn opgelegd. Het klinkt gek maar ik zie het voor de duivensport heel rooskleurig in. Ik denk dat we er onwillekeurig klaar voor zijn voor wat er staat te gebeuren.
Veel vragen hebben me de laatste maand bereikt over: hoe gaat het met je duiven? Ik kan u zeggen: goed. De duiven zien er perfect uit, maar met de kwaliteit van de mest gaat het op en neer. Op geen enkele manier valt er peil op te trekken welk natuurproduct nu een positieve(re) werking heeft. Ik vrees dan ook dat het herstel een langere periode zal bedragen. Enfin we gaan zien waar het schip strandt. Ik houd er in ieder geval ernstig rekening mee dat het hele gebeuren me twee jaar duivensport kost. Wat ik graag zie daar zal ik heel voorzichtig mee zijn voor wat inkorven betreft op de grote fond. En wat ik heel graag zie dat komt niet eens in de mand. De extra’s verliezen zou dan dubbel verlies zijn.
Afgelopen donderdag hebben we geprobeerd om de ogen van twee duiven op de foto te zetten waarvan de pupil vervormd was. Maandag gaan we kijken wat ervan geworden is en hopelijk kunnen we u het resultaat ervan in dit artikel tonen. Misschien dat er lezers zijn die in hun herinnering terug gaand iets dergelijk hebben meegemaakt op eigen hok. En zich nog kunnen herinneren wat die duiven hebben klaargespeeld op de wedvluchten.
Enkele kweekduiven in de hand genomen en die waren al redelijk aan de zware kant. Een reden om de voermengeling aan te passen. Nu krijgen ze: een deel rui, een deel super dieet, een deel snoepzaad, een deel gerst en een deel gepunte haver. De haver lusten ze niet echt graag en is een indicator van minder voer toe te bedelen. Dat is dus even passen en meten.
Nog even terug naar Denemarken. Aldaar was John Engel ook op de olie en supplementen toer gegaan op mijn aanraden. Zijn maat Arne Porsmose (nog) niet. Frappant was de vergelijking tussen twee rondes jonge duiven door Arne gekweekt. De een op zijn hokken uitgegroeid; de ander op de hokken van John. Voor een liefhebber uit Laren was het aanleiding om toch ook maar eens wat olie over het voer te doen…
|