Home > Het lossingsverhaal > Zon

Zon

Het voornaamste hemellichaam in ons zonnestelsel wat er al is sinds het begin der tijden. Generaties lang aanbeden door alle volkeren van de aarde. De aarde draait sinds haar ontstaan volledig synchroom rondom haar met de maan in haar kielzog. Dit patroon verloopt nog steeds onveranderd. Van deze patronen werden dagen, maanden, jaren en seizoenen afgeleid, berekend en opgesteld. De jaargetijden worden bepaald door de stand van de zon aan de horizon. Dat is voor iedere plaats op aarde verschillend. Zomer, herfst, winter en lente komen daarom tegelijkertijd voor. Een voorbeeld: op dit moment is het bij ons winter en ergens anders is het zomer, terwijl het weer ergens anders lente of herfst is.

Overal waar de vier jaargetijden hun invloed doen gelden, zijn er overeenkomstige factoren. Een van deze factoren is de jaarlijks terugkerende grote vogeltrek in de herfst en in de lente. Dit fenomeen is van groot belang voor alle postduivenliefhebbers, omdat het op gang komen van de vogeltrek in de lente het startschot betekent voor het zich weer opnieuw kunnen orienteren. De zon heeft dan een positie bereikt die voorjaars zonnewende genoemd wordt. De elementen die trekvogels en postduiven nodig hebben om hun orientatiesysteem in werking te kunnen stellen, worden steeds krachtiger nadat de zon het punt van de voorjaars zonnewende is gepasseerd. Tussen dat punt en 21 juni wordt dat element sterker en sterker en nadat de zon zijn hoogste stand heeft bereikt wordt dat geleidelijk aan weer minder en minder totdat het punt van de najaars zonnewende wordt bereikt. Dat moment luidt het signaal in tot de grote vogeltrek. Dit fenomeen verloopt al honderdduizenden jaren volgens een ongewijzigd patroon. De aanwezigheid van dit element wordt in de natuur geregeld door de aanwezigheid van de zon en de wolken. Hoe hoger de zon aan de hemel staat hoe sterker. Hoe zwaarder de bewolking deste minder van het element de oppervlakte van de aarde bereikt. Het natuurlijk element wat postduiven nodig hebben voor hun orientatievermogen is ultra-violette straling. Ookwel UV genoemd.

 

Er zijn drie soorten UV:

Er is UV-a;
Er is UV-b;
En er is UV-c.

Over de laatste soort(UV-c) hoeven we ons geen zorgen te maken. Dat wordt verbrand in de buitenste dampkring, ookwel stratosfeer genoemd en bereikt de oppervlakte van de aarde niet.

Van de eerste soort(UV-a) krijgen we het gehele jaar door een kleinere of grotere portie door de zon toebedeeld afhankelijk van het jaargetijde.
 
De tweede soort(UV-b) komt alleen maar voor in de periode tussen de voor- en najaars zonnewende. Zonder dit natuurlijke element is orienteren voor postduiven, trekvogels, bepaalde vlinder- en vissensoorten eenvoudigweg onmogelijk. Na jarenlang onderzoek staat voor ons vast dat het verloop van een wedvlucht met postduiven recht evenredig is met de sterkte van de UV-straling op de dag dat de wedvlucht plaats vond. Er zijn vier door ons vastgestelde niveauīs: slecht, redelijk, uitstekend en gevaarlijk, waar we rekening mee moeten houden als we postduiven voor een wedvlucht willen lossen.

Onderzoek en studies naar deze vier sterkten hebben het volgende uitgewezen:

Slecht           (UV-niveau: 0-3)     betekent:    een heel slechte vlucht of rampvlucht.
Redelijk        (UV-niveau: 3-5)     betekent:    een moeilijke vlucht mogelijk met enige verliezen.
Uitstekend    (UV-niveau: 4-7,5)  betekent:    uitstekende wedvluchten zonder verliezen.
Gevaarlijk     (UV-niveau: 7,5 +)   betekent:    zonder meer een rampvlucht.

Bij een gevaarlijk niveau gaat de ultra-violette straling over in het niveau van infra-rood straling. Onderzoek heeft uitgewezen dat infra-rood straling totale verwarring en een geheel ontregeld orientatiesysteem bij postduiven veroorzaakt. Postduiven lossen onder dergelijke omstandigheden is dan ook absoluut af te raden.

Hoeveel kracht de zon op een bepaald moment bezit kan van begin april t/m eind september op onderstaande sites worden bekeken.
 

Copyright 1998. All rights reserved. Reproduction in whole, in part, in any form or medium, without the express written permission of Steven van Breemen and Hubert Land, is strictly forbidden.


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen